Budapestin
joukkoliikennejärjestelmä

Takaisin Kaupunkiliikenne-pääsivulle

Monimuotoinen Budapest

Liikenneverkko

Raitiotiet

Maanalainen

Metro

Esikaupunkijunat

Johdinautot

Museot

Käymään Budapestiin

Linkkejä

Esikaupunkiradat | Junakalusto

Hév, esikaupunkiradat

Budapestiin perustettiin monien suurkaupunkien tapaan erityiset esikaupunkiliikenteen radat, joiden liikenne alkoi vuonna 1887. Ensimmäisenä avattiin etelään johtava rata, seuraavana vuonna itään ja viimeisenä pohjoiseen Szentendreen vievä rata. Viimeinen rakennettu Hév-rata tehtiin 1951 etelään Csepeliin. Vuonna 1959 muutettiin yksi rautateiden tavaraliikennerataosa sekä raitiotie Csepelistä eteenpäin Hév-radoiksi, mutta nämä muutettiin bussilinjoiksi jo 1965.

Esikaupunkiradat eli Hév-radat ovat linjakartassa vihreällä.

Hév-radat olivat aluperin hyvin tavallisia rautatieratoja, joilla oli myös tavaraliikennettä. Tosin tavaraliikenne oli tavallista myös Budapestin raitioteillä. Junat olivat höyryveturivetoisia, ja käytössä oli myös raitiohöyryvetureita, eli raitiovaunumaisella korilla ja koneiston peittävillä suojalevyillä varustettuja vetureita.

Hév-ratojen ja muun raideliikenteen teknistä integrointia on pohdittu ainakin 1990-luvulla. Toistaiseksi Hév-radat ovat kuitenkin erillisiä, eikä niillä ole edes yhteyttä keskenään. Ympäristö on rautatiemäistä. Radat ovat kaksiraitieisia, asemilla on asemarakennukset ja laiturit rautatieasemien tapaan. Pohjoisella radalla on eteläpäässä kahden aseman maanalainen osuus.

Pohjoiseen Szentendreen johtavan Hév-radan asema Árpád híd ja 1100-sarjan juna. 27.6.2006/AA.

Hév-radat ovat ilmajohtovirroitteiset. Jännite on 600 volttia. Laiturin korkeus on noin 300 mm. Junien leveys on 2680 mm. ja akselipaino 8,4 tonnia, eli Hév-junat ja normaalin rautatien erottaa suurin kaluston leveys sekä käyttöjännite, jotka vastaavat nykyaikaista raitiotietä. Englantilaisessa kielenkäytössä Hév-junien mukaista liikennettä nimitettäisiin Light Railiksi, mutta unkarilaiset itse ovat kääntäneet Hévin Suburban railwayksi. Hév-junien suurin nopeus on 70 km/h.

Sivun alkuun.

Junakalusto

Käytössä on tällä hetkellä sähkömoottorijunia, jotka kaikki ovat mallia 1970. Ne on valmistettu DDR:ssä 1971–1983, ja ovat kontaktorikäyttöisiä. Suurin nopeus on 70 km/h, yhden junan moottoriteho on 800 kW ja matkustajamäärä 540 hlö.

26.6.2006/AA.

Sivun alkuun.

Sivu on tehty 10.7.2006 / AA