Amsterdamin
joukkoliikennejärjestelmä

Takaisin Kaupunkiliikenne-pääsivulle

Vapaamielinen Amsterdam

Raitiotiet

Metro

Bussit ja lautat

Museoraitiotie

Amsterdam ja Helsinki

Käymään Amsterdamiin

Linkkejä

Liikkuminen Amsterdamissa | Joukkoliikenteen tutustumiskohteet | Muuta nähtävää | Asuminen ja ruokailu

Miten matkustaa Amsterdamiin

Amsterdamin lentokenttä Schiphol on yksi Euroopan vilkkaista lentokentistä, jonne on Suomesta useiden lentoyhtiöiden lentoja. Amsterdam ei kuitenkaan ole kaukana monista muistakaan vilkkaista lentokenttäkaupungeista. Esimerkiksi Brysselistä on 3 tunnin junamatka Amsterdamiin hintaan 34 €.

Amsterdamista etelään kulkeva rautatie menee Schipholin lentokentän alitse. Schipholin asema on suoraan terminaalirakennuksen pääaulan alapuolella, ja laiturit ja aulan yhdistävät yhdet liukutasot. Matkalaukkukärryjä voi siis kuljettaa lentoterminaalin ja aseman välillä. Junia kentän ja Amsterdamin päärautatieaseman välillä kulkee 10–15 minuutin välein, matka kestää vartin ja maksaa 3,60 €.

Schipholin kentältä vievät liukutasot suoraan aseman laitureille. Kentän kautta kulkevat myös kaukojunat, joten Amsterdamin lisäksi täältä on helppo suunnata matka muuallekin. Kuva 10.8.2007 AA.

Liikkuminen Amsterdamissa

Helpoin tapa matkustaa Amsterdamissa on ostaa päivälippu. Lippuja on 24, 48, 72 ja 96 tunnin kestoisia. Voimassaolo alkaa lipun leimauksesta ja on voimassa ilmoitetun tuntimäärän joukkoliikenteessä Amsterdamin kaupungin alueella. Schiphol on kaupungin ulkopuolella, joten sinne on maksettava junasta erikseen joka tapauksessa. Esim. 24 tunnin lippu maksaa 6,50 € ja halvin kertalippu 1,60 €.

Toinen vaihtoehto on sarjalippu ”strips”. Yksi strippi maksaa 0,80 € ja niitä käytetään kuljettavien vyöhykerajojen mukaan ylitettävien vyöhykerajojen määrä ja lisäksi yksi matkaa kohden. Leimaus on voimassa tunnin.

Amsterdamissa on myös matkakortti, joka toistaiseksi ei ole muutaman päivän kaupungissa viipyvälle turistille mielekäs. Itse kortin hinta on 7,50 €. Tulevaisuudessa matkakortti tulee kelpaamaan kaikkeen joukkoliikenteeseen Hollannissa.

Näkymä Tussaudin vahakabinetin pyöreästä ikkunasta avautuu Damrak-kadulle kohti päärautatieasemaa. Kuva antaa käsityksen liikkumisen kulkumuotojakaumasta Amsterdamissa. Kuva 8.8.2007 AA.

Amsterdamissa on myös monille kaupungeille tavallinen kaupunkikortti, jolla pääsee museoihin ja muihin kohteisiin tai saa pääsylipuista alennusta. Kortti sisältää myös joukkoliikenteen päivälipun.

Liikennelaitoksen GVB:n lippuautomaatteja on päärautatieasemalla. Lippumyymälä, josta saa myös maksuttomia linjakarttoja, on asemahallista tultaessa vasemmalla olevassa koristeellisessa valkeassa puurakennuksessa. Linjakarttoja on jaossa myös kuljettajilla ja rahastajilla. Linjakartta on myös kätevä turistiopas, sillä se luettelee ja kartalle on merkitty museot ja teatterit sekä muita palveluita. Ja tietenkin ne joukkoliikenteen linjat, joilla kohteisiin pääsee.

Amsterdamissa on turistin helppo myös pyöräillä. Kaupungissa on useita pyörävuokraamoita, ja pyöräteitä on käytännössä kaikkialla.

Osa keskustan kaduista on varattu vain joukkoliikenteelle ja pyöräilylle. Kuva on Leidestraatin pohjoispäästä. Kuva 9.8.2007 AA.

Sivun alkuun.

Joukkoliikenteen tutustumiskohteet

Joukkoliikenteeseen kannattaa tutustua ajamalla ainakin raitiolinjat 26 Ijburgiin, 5 Amstelveehen pikaraitioradalle, 9 uuteen esikaupunkiin Diemeniin ja esimerkiksi kehälinjan 10. Linjan 5 päätepysäkiltä voi jatkaa pikaraitiolinjalla 51 ja palata sillä leveän metron radalle. Leveällä metrolla voi ajaa kevytmetrolinjaa ajavalle linjalle 50, jolta voi palata jällen raitiovaunulla tai bussilla keskustaan.

Suosittelen myös tunnin kiertoajelua kanavissa turistiveneillä. Hintahaitari oli kesällä 2007 laaja. Jos haluaa syödä kiertoajelulla, on toki hyväksyttävä korkeahko kymmenien eurojen hinta. Mutta ilman ruokailua kiertoajelun sai ainakin 7 eurolla.

Sivun alkuun.

Muuta nähtävää

Yksi Amsterdamin kuuluisista nähtävyyksistä on Madame Tussaudin vahakabinetti, joka on yhden pysäkin päässä päärautatieasemalta raitiolinjoilla 4, 9,16, 24 ja 25. Kabinetti on siis näyttely kuuluisten ihmisten vahamalleista luonnollisessa koossaan. Malleja on ehkä kolmisenkymmentä, ja niiden kanssa saa poseerata päästäkseen samaan valokuvaan. Joukkoliikenneharrastajan kannalta kiintoisaa on kabinetin suuri pyöreä rakennuksen noin 6. kerroksen ikkuna, jolta aukeaa näkymä Damrak-katua päärautatieasemalle. Lippu kabinettiin kannattaa ostaa Damrak-kadun turistimyymälöistä, sillä liput ovat niissä halvempia ja ennakkoon ostetulla lipulla pääsee sisään ohi lipunostajien jonon.

Amsterdam tarjoaa hyvän valikoiman museoita ja taidetta. Rembrantin töitä on Rijksmuseumissa ja Van Goghilla on oma museonsa. Arkkitehtuurista ja kaupunkirakenteesta kiinnostuneille itse vanha keskusta on nähtävyys sinänsä vinoine puupaaluille perustettuine rakennuksineen. Ijburgin länsipäässä (raitiolinja 26) on kiintoisaa uutta arkkitehtuuria.

Amsterdamilainen erikoisuus ovat myös asuntolaivat, joita tosin nykyään on monessa paikassa muuallakin. Ne syntyivät aikanaan asuntopulan seurauksena, mutta niistä on tullut pysyvä ja virallinen asumismuoto Amsterdamissa. Yksi asuntolaiva Prinzengraht-kanavan varrella on avoimena asuntolaivamuseona. Museosta löytyi jopa suomenkielinen opaskortti.

Kanavien rannoilla on runsaasti asuntolaivoja. Osa niistä muistuttaa laivoja, ja onkin tehty oikeisiin laivoihin tai laivan runkoihin. Osa on yksinkertaisesti kelluvia taloja. Viralliset asuntolaivat on liitetty kaupungin kunnallistekniikkaan. Kuva 9.8.2007 AA.

Sivun alkuun.

Asuminen ja ruokailu

Ruokailuun on tilaisuus kaikkialla ja valikoima on erittäin laaja. Japanilaisen keittiön ystäville löytyy yksi Euroopan harvoista sushi-hihnoista. Paikka on Muntplein-pysäkiltä (4, 9, 16, 24, ja 25) Amstelin etelärantaa satakunta metriä itään. Japanilaisia on muitakin, samoin muita etnisiä ravintoloita. Pelokkaille on tarjolla myös MacDonaldseja, joista saa taatusti samaa tavaraa kuin Helsingissä. Ruokailu ei ole välttämättä kallista. Voorburgwal-kadulla (sitä ajavat rautatieasemalta lähtevät raitiolinjat 1, 2, 5, 13 ja 17) oli itämainen ravintola, jossa seisova pöytä maksoi 8 euroa!

Kahvinjanoisille yksi varoitus: Coffee shop -nimiset paikat eivät ole kahvikauppoja eivätkä kahviloita, vaan kannabistuotteiden myymälöitä, joissa hasiksen polttaminen on sallittua. Jos et käytä kannabista, etsi kahvila, joka on savuton tai haisee tutulle tupakalle. Vapaasti myytävien kannabistuotteiden tuonti Suomeen on laitonta ja huumekoirat löytävät tuliaiset, joten älä osta coffee shopien tuotteita tuliaisiksi edes erikoisuuden vuoksi.

Hotelleja voi varata internetistä. Keskustan kanava-alueella on runsaasti hotelleja, jotka ovat kohtuuhintaisia. Hintataso yleisesti on eurooppalainen, mutta kannattaa tarkistaa, mitä hinta sisältää. Majoitus muuttuu kalliiksi, jos paikan päällä on maksettava erikseen aamiainen, lisävuode ja verot. Vaikka hotelli hyväksyy luottokortin, kortilla maksettu hinta voi olla korkeampi kuin netissä ilmoitettu hinta. Ero voi olla muutama prosentti tai kymppejä laskun suuruudesta riippuen.

Sivun alkuun.

Sivu on tehty 17.8.2007 / AA