Amsterdamin
joukkoliikennejärjestelmä

Takaisin Kaupunkiliikenne-pääsivulle

Vapaamielinen Amsterdam

Raitiotiet

Metro

Bussit ja lautat

Museoraitiotie

Amsterdam ja Helsinki

Käymään Amsterdamiin

Linkkejä

Bussiliikenne | Lautat

Bussit ja lautat

Raideliikenteen lisäksi Amsterdamissa on luonnollisesti busseja. Maantieteellinen sijainti ja kaupungin laajentuminen pohjoiseen tekevät merkittäväksi päivittäiseksi joukkoliikenteeksi myös keskustan ja pohjoisen kaupunginosan välisen lauttaliikenteen.

Bussiliikenne

Bussiliikenne painottuu Amsterdamissa keskustan ulkopuolelle. Keskusrautatieaseman yhteydessä on kaksi bussiterminaalia. Itäisellä terminaalilla näkyi Arrivan busseja ja läntisellä Connexxionin autoja. Liikennelaitoksen GVB:n omat bussit käyttivät raitiotieaseman yhteydessä olevia laitureita.

Bussiliikenne on kilpailutettua ja kuulin, että Connexxion tekee rankkaa tappiota. Yksi tiukka ehto on, että bussit eivät saa olla kuutta vuotta vanhempia. Kesällä 2007 ajossa olleita siistin oloisia Connexxionin nivelbusseja käytetään enää syksyyn, sillä kuuden vuoden ikään tulleet bussit oli jo myyty Latviaan.

Suuri osa keskustassa näkyvistä busseista oli nivelbusseja.

Connexxionin busseja omalla terminaalillaan päärautatieaseman lähellä. Kuvan nivelautot tulevat syksyllä 2007 kuuden vuoden ikään ja autot on jo myyty Latviaan. Vänhempaa bussikalustoa ei Amsterdamissa hyväskytä. Kuva 9.8.2007 AA.

Arrivan terminaali on päärautatieaseman itäpuolella. Kuva 9.8.2007 AA.

Liikennelaitoksen GVB:n omat bussit ovat raitiovaunujen tapaan sinivalkoisia. Kuva 10.8.2007 AA.

Bussilinjaston silmäkoko on kauttaaltaan pieni, alle kilometrin, poislukien keskusta. Noin 2 kilometrin etäsyydelle päärautatieasemalta keskustassa ei ole bussireittejä, vaan alue palvellaan raitioliikenteellä. Eniten bussireittejä on Amstelveen ja Bijlmermeerin esikaupungeissa, joissa ei ole raitioliikennettä kuten muualla Amsterdamissa.

Amstelveessä raitiolinja 5:n päätepysäkki Binnenhof on liityntäbussiasema, jolla on kuuden päivittäisen bussilinjan päätepysäkki. Aseman kautta kulkee 5 päivittäistä bussilinjaa. Bijlmermeerissä Station Bijlmeer Arena -metroasema on kahdeksan päivittäisen linjan päätepysäkki ja aseman kautta ajaa kaksi päivittäistä linjaa. Useilla muilla pikaraitiotiepysäkeillä ja metroasemilla on myös vaihtomahdollisuus esikaupunkibusseihin.

Bussilinjastossa on 11 ruuhka-ajan linjaa. Useat niistä täydentävät päivittäisiä linjoja, mutta luoteisella satama-alueella on vain ruuhkalinjojen tarjontaa.

Sivun alkuun.

Lautat

Lauttaliikenne Het Ij -salmen yli keskustan ja kaupungin pohjoisosan välillä on tärkeä joukkoliikennepalvelu. Yhtä lauttaa lukuun ottamatta lautat liikennöivät keskusrautatieasemalle. Kuudes lautta ajaa hieman lännempänä.

Liikennelaitoksen lautta Het Ij -salmella taustallaan pohjoisen kaupunginosa. Kuva 10.8.2007 AA.

Lauttojen merkitystä on vähentänyt erityisesti keskustan tuntumaan valmistunut moottoritietunneli. Aiemmin tieyhteydet ovat olleet vain muutaman kilometrin päässä keskustan molemmin puolin. Vaikka keskustan tunnelia liikennöidään busseilla, lautat ovat edelleen suurella kuormalla. Lautalla pääsee keskustaan polkupyörällä sekä suoraan keskusrautatieaseman laajaan joukkoliikennepalveluun.

Vuonna 2012 valmistuva salmen alittava metrolinja tulee luultavasti muuttamaan lauttojen merkitystä edelleen, mutta pyöräilijöitä metro ei auta.

Sivun alkuun.

Sivu on tehty 17.8.2007 / AA